2024. április 16.
Ez volt a lényeg a 27. héten

Ez volt a lényeg a 27. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Hat embert ölt meg és kéttucatnyit megsebesített egy magányos orvlövész 10 perccel azután, hogy a családok ünnepelni kezdték a július 4-i függetlenség napját a Chicago (Illinois, USA) vonzáskörzetébe tartozó Highland Parkban. A tettes elmenekült. Idén már 300-nál több fegyveres tömeggyilkosság volt az Egyesült Államokban!

 

Lemondott Boris Johnson. Ügyvezető kormánya lesz az Egyesült Királyságnak Johnson vezetésével, amíg a konzervatívok új elnököt választanak.

 

Meghalt a volt japán miniszterelnök, miután rálőtt egy merénylő. Abe beszédet mondott Nara városában a vasárnapi felsőházi választások előtt, amikor a halálos lövések érték.

 

A Srí Lanka-i elnök, Gotabaya Rajapaksa rezidenciáját körülvevő tüntetők betörtek az épületbe – jelentette az Agence France-Presse (AFP) szombaton a helyi televízióra hivatkozva. Srí Lanka független történelmének legsúlyosabb válságában van, az infláció elérte a 70 százalékot. Hónapok óta hiány van üzemanyagtól kezdve a gyógyszereken át, szinte mindenből.

 

Felmentette a svájci szövetségi büntetőbíróság Joseph Blattert, a Nemzetközi (FIFA) és Michel Platinit, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) volt elnökét.

 

A hét száma: 417
Szerdán történelmi mélypontra zuhant a forint euróval szembeni árfolyama. Az európai fizetőeszközért 417 forintot is kellett adni. A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön 7,75 százalékról 200 bázisponttal 9,75 százalékra emelte az egyhetes betéti kamatot, valamint a kormány is jelezte, hogy négy kérdésben is elfogadja az Európai Bizottság álláspontját, ezzel pedig talán az EU-s forrásokról szóló megállapodás is hamarabb megszülethet. Ettől a forint valamelyest visszaerősödött és péntekre már a 400-as szint közelébe korrigált.

 

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.