2024. június 21.
Felújítják a bagimajori szélmalmot Kengyelen

Felújítják a bagimajori szélmalmot Kengyelen

A TOP pályázaton elnyert összegből a szélmalom mellé tanösvényt és parkolót is létesítenek, valamint kialakítanak egy fotólabort a malom mellett található kúriában.

A szakértők biztonságosnak találták, ezért szerdától újra látogatható a felújítás előtt álló bagimajori szélmalom, amelyet néhány nappal korábban életveszély miatt zártak be - közölte Nagy Szilárd, Kengyel polgármestere szerdán az MTI megkeresésére.

 

Nagy Szilárd elmondta: kedden a statikus szakember stabilnak nyilvánította az 1800-as évek közepén épült szélmalmot. Felidézte, az épület fő tartógerendája eltört a közelmúltban, azonban a többi gerenda biztonságosan tartja az épületet. A polgármester megemlítette, hogy négy éve a malom lapátjai is károsodtak, így az épület „megérett” a felújításra. A rekonstrukcióra a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, turisztikai pályázaton nyert 110 millió forintból kerül sor. A kivitelezés az idén, a nyár második felében kezdődik a tervek szerint, és a károsodás mértékétől függ a beruházás befejezésének időpontja.

 

Az elnyert összegből a szélmalom mellé tanösvényt és parkolót is létesítenek, valamint kialakítanak egy fotólabort a malom mellett található, korábban iskolaként működő kúria jobb szárnyában. A településvezető elmondta: a turisztikai nevezetességnek számító szélmalom mellett található egy 300 hektáros halastó, valamint az esztergomi bazilika „kicsinyített másaként” emlegetett bagimajori kiskápolna. Az 1850 körül, dombra épült bagimajori szélmalom 15 méter magas téglaépület, amelyet az 1960-as években felújítottak és alkotóházként használták. A malom belseje négy szintre tagolódik, a kúpalakú tető zsindelyfedeles.

Megosztás

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

Hello Közélet

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

  • 2024.06.3

Hogyan viszonyulnak ma a fiatalok a valláshoz? Milyen okok vezethettek az eltávolodásukhoz? Hogyan tud alkalmazkodni a vallás a mai fiatalsághoz, és hogyan lehet újra vonzóvá tenni számukra? Számos kérdés, kutatási adat, szociológiai értékelés és egy lehetséges válasz: az Aquinói Szent Tamás Akadémia innovatív képzése.

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.